Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca

Tradicija pridelovanja želodca

Zgornjesavinjski želodec- vrhunska lokalna suhomesnata specialiteta

Zgornjesavinjski želodec je sušena domača mesnina, ki jo že več stoletij izdelujejo na območju Zgornje Savinjske doline.

 

 

Način izdelave je tradicionalen. Sveže svinjsko meso od gnjati in pleč zmeljejo in premešajo z na kocke narezano trdo slanino. Nadev začinijo z morsko soljo, poprom in česnovo vodo.

Dobro premešana masa se polni v svinjske mehurje, izdelek se zašije, odcedi in stisne za nekaj dni, nato pa se v leseni sušilnici postopno suši, kar traja 4-5 mesecev.

 

Polnjenje želodca po starem 

 

Dobro osušen se nareže na tanke rezine in ponudi kot narezek ali predjed. Domačini ga uživajo skupaj s črnim domačim kruhom in jabolčnikom.

 

Zgornjesavinjski želodec z geografsko označbo

Branko Petek
T: 041 904 527; www.kmetijaselisnik.net

Marjan Goličnik 
T: 041 299 916, E: pišite

Zgornjesavinjski želodec - zaščiteno geografsko poreklo

Več o tekmovanju >>

Pretekli zmagovalci >>

Najboljši domači
želodec 2022

Ivan Pavlič
Sp. Pobrežje 15a
GSM: 041 892 989

Franc Hudej
Lepa Njiva 18
GSM: 031 676 066

 

Kontakt

Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca

Rečica 61, 3332 Rečica ob Savinji

T: 051 368 072, E: zelodci@gmail.com

Partnerji

B/S/H, d.o.o., Nazarje EHD Mozirski gaj, Občine: Gornji Grad, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Rečica ob Savinji, Solčava, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor, Biotehniška fakulteta Ljubljana - oddelek za živilstvo, Inštitut KON-CERT Maribor, EKSRP – Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (projekt LEADER), LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, Združenje EUROMONTANA Bruxelles, TD Rečica ob Savinji

© Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca 2011 - 2019  Pravno obvestilo | Avtorji