Mnenja strokovnjakov
Gastronomske razpoznavnosti Zgornje Savinjske doline
Prof. dr. Janez Bogataj, vodilni slovenski etnolog
"Zgornja Savinjska dolina je gastronomsko razpoznavna z vrsto jedi, ki sooblikujejo prehransko kulturno dediščino in sodobno prehranjevanje v tem delu Slovenije. Med njimi je na prvem mestu zgornjesavinjski želodec, izjemen suhomesnati izdelek z izjemno dolgo tradicijo... več>>
Dr. Stanislav Renčelj, eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za mesnine
Izdelovanje želodcev spada v dediščino suhih mesnin na Slovenskem. Ruralni kmečki izdelek je bil namenjen predvsem za domačo uporabo, kot priboljšek ob pomembnih družinskih dogodkih in praznikih. Izbor, priprava mesa in slanine, dodatki začimb ter sušenje/zorenje v različnih mikroklimatskih pogojih so prispevali k specifičnim lokalnim okusom. Na te razlike so proizvajalci znotraj Slovenije zelo ponosni... več>>