Ocenjevanje želodca
Namen in cilji ocenjevanja
Namen letnega ocenjevanja je senzorično ugotavljanje kvalitete želodca, ugotavljanje napak in odstopanj od tipičnih kvalitetnih lastnosti ter seznanjanje izdelovalcev in javnosti z rezultati ocenjevanja ter posredno popularizacija želodca. Z vidika posameznega izdelovalca je namen ocenjevanja pridobiti strokovno sodbo o kvaliteti njegovega izdelka, odpraviti določene pomanjkljivosti v izdelavi in sušenju ter po možnosti pridobiti za izdelek primerno oziroma čim višjo oceno.
Za širšo javnost, potrošnike oziroma turiste je ocenjevanje priložnost za seznanitev s to specialiteto, njeno tradicijo, rangiranjem kvalitete posameznih izdelovalcev ter priložnost, da se pobližje seznanijo in tudi na degustaciji pokusijo pravi zgornjesavinjski želodec in neposredno občutijo razliko z industrijskimi ponaredki želodca.
Dolgoročni cilji ocenjevanja so permanentno izboljševanje kvalitete, širjenje kroga izdelovalcev, promocija izdelka, osveščanje in zaščita potrošnikov.
Želodce ocenjuje ocenjevalna komisija, ki jo sestavljajo predsednik in še najmanj trije člani. Člani so lahko polnoletne osebe, ki imajo zdrav vonj in okus ter najmanj srednješolsko izobrazbo s področja kmetijstva, živilske tehnologije ali kulinarike.
Ocenjevalno komisijo imenuje upravni odbor združenja. Člani komisije pred ocenjevanjem ali med njim ne smejo uživati zelo začinjenih in aromatičnih jedi ter ne uživati alkoholnih pijač.
Člani komisije so pri ocenjevanju neodvisni in samostojni, zavezani so načelom objektivnosti in poštenosti. Delo ocenjevalne komisije vodi njen predsednik. On odloča o vrstnem redu ocenjevanja šifriranih vzorcev. Tehnično osebje po njegovih navodilih prinaša v ocenjevalni prostor rezine vzorcev, opremljene samo s šifro.
Pred začetkom ocenjevanja komisija vizuelno pregleda zbrane vzorce, razporejene na posebnem stojalu in ugotovi, ali odgovarjajo določilom pravilnika in osnovnim sanitarnim zahtevam ( da niso surovi, netipično plesnivi, da ne smrdijo). Vzorci, ki osnovnim kriterijem ne odgovarjajo, se izločijo iz ocenjevanja in vrnejo izdelovalcem s pripombo, da so bili izločeni.
Vsak od članov komisije vpisuje v ocenjevalni list točke po posameznih kriterijih in pripombe. Ko vsi člani komisije ocenijo določeni vzorec, izdelajo skupni ocenjevalni zapisnik. Iz njega je razvidno povprečje doseženih točk po posameznem kriteriju, skupna ocena in opombe za izdelovalca.